DHC - Diploma Pengurusan Hotel & Katering KPT/JPS[R/811/4/0191] 01/19

Jangkamasa Pengajian : 3 Tahun (6 Semester)
Yuran Pengajian : RM 3,000/Sem

Pengenalan

Program ini bertujuan untuk melahirkan tenaga kerja yang mempunyai kefahaman dan penguasaan di bidang perhotelan dan katering tanpa mengabaikan pengetahuan di bidang pengurusan perniagaan. Lulusan program ini diharapkan dapat mempraktikkan ilmu pengurusan hotel dan catering bagi memantapkan industry kulinari dan pelancongan di Malaysia sekaligus dapat membina tenaga kerja yang berkualiti bagi keperluan pembangunan ekonomi negara.

Syarat Kelayakan

Pemohon perlu memiliki sekurang-kurangnya keputusan SPM seperti berikut:

  • Lulus SPM/SPMV dengan 3 kredit dalam mana-mana subjek
    Atau
  • Lulus Sijil daripada Politeknik/ Institusi Pengajian Tinggi (IPT) yang diluluskan Kementerian Pengajian Tinggi
    Atau 
  • Lulus SKM Tahap 3 dalam bidang berkaitan serta  Lulus SPM dengan 1 kredit
    Atau 
  • Kelayakan-kelayakan lain yang diiktiraf setara dengannya oleh Kerajaan Malaysia 
Lanjutan Pengajian

Pelajar yang memperolehi CGPA 2.75 keatas berpeluang melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi awam dan institusi pengajian tinggi swasta.

Prospek Kerjaya

Permintaan terhadap bidang pengurusan hotel dan katering menyebabkan graduan lulusan bidang ini sentiasa diperlukan oleh pasaran kerja. Antara kerjaya yang menanti adalah pembantu chef, pengurus housekeeping, pegawai khidmat pelanggan, guru masakan, usahawan catering, perancang majlis, dan pegawai di pelbagai jabatan kerajaan.

Anggaran Pendapatan

RM 1500 - RM 3000

Subjek Ditawarkan:
  • Bahasa Kebangsaan
  • Introducton to Hospitality  Industry
  • English Proficiency for Executives 1
  • Principle of Food Studies
  • Food & Beverage Service Skill 1
  • Food Hygiene & Sanitation
  • Pengajian Malaysia
  • Office Applications Software
  • English Proficiency for Executives 2
  • Baking & Pastry Skills
  • Introduction to Management
  • Pengajian Islam / Moral
  • Food & Beverage Service Skill 2
  • Western Cooking Skills
  • Basic Accounting
  • Menu Planning & Cost Control
  • Oriental & Asian Cooking Skills
  • Design & Layout Facilities
  • Intro to Hositality Human Resource Management
  • Japanese Language
  • Hospitality Public Relations
  • Front Office Management
  • Restaurant Operations Management
  • Culinary Event Management
  • Hospitality and Management
  • Hospitality and Traveling Marketing
  • Housekeeping Operations & Skills
  • Practical Training

Pilihan Program Lain yang Berkaitan