Dip. Pengurusan Hotel & Katering
KPT/JPS[K9311] 01/14
Tentang Kursus Ini
Bahasa Pengantar
Bahasa Malaysia
Kelayakan Minima
Lulus SPM & 3 Kepujian Dalam Mana - Mana Matapelajaran
Tempoh Pengajian
2 Tahun (Tempoh Pengajian)
6 Bulan (Latihan Industri)
Mengenai Program

Program ini bertujuan untuk melahirkan tenaga kerja yang mempunyai kefahaman dan penguasaan di bidang perhotelan dan katering tanpa mengabaikan pengetahuan di bidang pengurusan perniagaan.Lulusan program ini diharapkan dapat mempraktikkan ilmu pengurusan hotel dan katering bagi memantapkan industri kulinari dan pelancongan di Malaysia sekaligus dapat membina tenaga kerja yang berkualiti bagi keperluan pembangunan ekonomi negara.

Siapa Yang Perlu Ambil Kursus Ini?

Pelajar yang berkeyakinan dalam berkomunikasi dan berkemahoran tinggi serta minat dalam industri hospitaliti. Mempunyai hasrat untuk menceburi bidang keusahawanan yang berkaitan dengan industri hospitaliti.

 

Bantuan Kewangan atau Pinjaman

PTPTN - Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional & KWSP - Kumpulan Wang Simpanan Pekerja

Subjek Ditawarkan:

  • English Proficiency for Academic Purposes
  • English Proficiency for Writing Purposes
  • Introduction to Management
  • IT & Application
  • Introduction to Hospitality Industry
  • Hospitality Accounting
  • *Principles of Food Studies
  • *Food Hygiene and Sanitation
  • *Baking and Pastry Skills
  • *Food & Beverage Service Skills
  • Business Communication
  • Western Cooking Skills
  • Mathematics
  • Hospitality & Travel Marketing
  • Front Office Management
  • Menu Planning & Cost Control
  • Restaurant Operation Management
  • Oriental & Asian Cooking Skills
  • Innkeepers Law
  • Introduction to Hospitality Human Resource Management
  • Housekeeping Operations
  • Culinary Event Management
  • Hospitality Public Relations
  • Catering System and Management

 

  • Pembantu chef
  • Pengurus housekeeping
  • Pegawai khidmat pelanggan
  • Guru masakan
  • Usahawan catering
  • Perancang majlis
  • Pegawai di pelbagai jabatan kerajaan.